Uskoro

Robotka

Dragana Mladenović

1. april 2024.

Dragana Mladenović

Nova zbirka poezije Dragane Mladenović poput oštrog noža seče meko tkivo ovdašnjeg povampirenog patrijarhata koji sistematski truje društvo čineći ga plodnim tlom za bujanje nasilja jačih nad slabijima i u kojem je femicid umesto izuzetka postao svakodnevica.

Ali nemojte se plašiti, Mladenović je, kao i svi veliki stvaraoci, svesna da ovakve teme bez humora ostaju previše gorke pilule pa ih briljantno pakuje u stihove koji se, uz smeh, lako gutaju. I dugo i teško vare.

Britka, urnebesno potresna kolekcija pesama o ženama i njihovom mestu u svetu koji su kreirali muškarci koji vode taj isti svet u ratove, podele, mržnju, pale gradove i zidaju nove dok žene brinu o svemu ostalom. Vreme je za zamenu uloga, pobuna ovih robotki je nešto najbolje što može da nam se dogodi dok sve nije otišlo dođavola.

Odluka

22. april 2024.

Istražna sutkinja Alma Revel mora da odluči da li mladić koji je osumnjičen da se pridružio teroristima treba da bude krivično gonjen ili pušten na slobodu. Istovremeno, dok joj se brak raspada, ona ima strastvenu vezu s advokatom koji zastupa osumnjičenog. Pored stalnih pritisaka i pretnji, svakodnevno se bori sa suprotstavljenim emocijama, svesna da kakvu god odluku bude donela, ona može imati dramatične posledice i po društvo i po nju samu.

Kroz portret harizmatične sutkinje rastrzane između emocija i odgovornosti, i prikaz društva u kome je osećaj sigurnosti u korenu uzdrman nakon terorističkih napada u Parizu 2015, Karin Tuil se bavi moralnim konfliktima u svakom pojedincu, kao i pitanjima istine, pravde i rasizma u današnjem vremenu. Odluka je uzbudljiv i pronicljiv triler s primesama ljubavne drame koji će čitaoce naterati da preispitaju svoje stavove o ličnoj slobodi.

…………………………….

„Briljantan psihološki triler.“
L’Obs

„Karin Tuil voli da preispituje savest društva i njegove vrednosti baveći se aktuelnim temama, ovog puta terorizmom. Stavljajući nasilje u svetu i lomove u društvu u žižu svog romana, Tuil još jednom obavlja uznemirujući ali neophodan posao.“
Le Monde des Livres

„Tuil uvek uspeva da pronikne u bolesti društva. U romanu Ljudska posla osvrnula se na #MeToo, dok se u Odluci bavi krizom pravosuđa, pritiscima, pretnjama i nedostatkom resursa.“
Paris Match

„Naslov ovog visprenog romana Karin Tuil – Odluka – ukazuje na teme koje su važne autorki: individualna odgovornost i težina izbora između laži i istine.“
Libération

Korpa
0 items Korpa
Moj nalog