Back Cover
Odlomak

Zemljani

Uznemirujući, sablasan, nepredvidiv, ali iznad svega opčinjavajući roman Sajake Murate, autorke Prodavačice, o traumama i odgovoru na njih, o neuklopljenosti, svireposti i mogućnosti slobode u rigidnom svetu.

891,00 RSD

Kao dete, Nacuki se ne uklapa – ne zato što ne želi, već zato što ne može. Ona privlači gnev samim svojim postojanjem. Roditelji je kinje ili ignorišu, sestra je ljubomorna na nju, a nastavnik je seksualno zlostavlja. Da bi se nosila s užasima svakodnevice, Nacuki beži u izmaštan svet gde joj je plišana igračka koja govori najbolji prijatelj, a ona i njen rođak Ju su vanzemaljci.

Dvadeset tri godine kasnije, Nacuki je prisiljena da se uklopi u društvo koje smatra fabrikom za proizvodnju beba. Udata je, svi se pitaju zašto još nije trudna, a mračne senke iz detinjstva je progone.

Teskoban roman o neuklopljenosti i traumama, koji preispituje najukorenjenije društvene norme i mogućnost slobode i sreće u rigidnom svetu. Sajaka Murata se u Zemljanima potvrdila kao hroničarka intenzivne nelagode koju neprilagođeni osećaju kada pokušaju da se uklope.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Chikyu Seijin

Broj strana

217

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2021.

ISBN

978-86-6084-004-4

Sajaka Murata

Sajaka Murata (1979) jedna je od najcenjenijih spisateljica nove generacije u Japanu. Napisala je jedanaest romana i za svoje knjige je u Japanu ovenčana svim najznačajnijim nagradama. Murata u svojim delima istražuje različite posledice neuklopljenosti muškaraca i žena u društvo, posebno u pogledu rodnih uloga, roditeljstva i seksualnosti.

Dok nije postigla uspeh kao književnica, radila je u mini-marketu, što ju je inspirisalo da napiše Prodavačicu (2016). Taj briljantan roman o neuklopljenosti i nerazumevanju, prikazan kroz psihu nezaboravne naslovne junakinje, preveden je na više od trideset jezika i doneo joj je svetsku slavu. Svojim narednim romanom Zemljani (2018) Sajaka Murata se ustoličila kao snažan i upečatljiv glas svih neprilagođenih.

Kritike

„Snaga Muratinog glasa leži u lažno naivnim naočarima kroz koje ona filtrira svoj mračni pogled na čovečanstvo: mi Zemljani smo tužni, krnji roboti, koji zbunjeno teturaju po svetu.“
— The New York Times Book Review

„Murata se drži detinje ideje s imaginativnim žarom, briljantno razotkrivajući bezosećajnost i proizvoljnost običaja.“
— The New Yorker

„Šokantno, urnebesno i izuzetno mračno, a zabavno. Murata je stvorila nezaboravan, originalan hibrid apsurdne fantastike i oštrog realizma.“
— The Financial Times

„Često uznemirujuće ali uzbudljivo štivo, s bizarnim humorom.“
— The Guardian

„Izuzetno šarmantna, čudna i srceparajuća priča.“
— Literary Hub

Možda bi vas zanimalo