Back Cover
Odlomak

Zemlja drugih

Impresivna porodična saga Lejle Slimani, autorke nagrađivanog romana Uspavaj me. Smeštena u Maroko sredinom prošlog veka uoči rata za nezavisnost, ovo je ubedljiva i snažna priča o ženama i potčinjavanju, različitosti i identitetu, često suprotstavljenoj odanosti porodici i zemlji, i pobuni protiv tradicionalnih vrednosti.

 

891,00 RSD

Živahna mlada Francuskinja Matilda zaljubljuje se u Amina, marokanskog vojnika koji se u Drugom svetskom ratu borio u francuskoj vojsci. Posle rata par se naseljava u Maroku. Dok Amin pokušava da obrađuje jalovu zemlju na farmi koju je nasledio, Matilda se bori s nepoverenjem koje izaziva kao strankinja i pokušava da odgaji dvoje dece u svetu čija pravila ne razume.

Lejla Slimani se u Zemlji drugih, prvoj knjizi iz planirane trilogije, oslanja na inspirativnu priču svoje porodice. Deset godina koje roman pokriva su godine sve većih tenzija koje će dovesti do nezavisnosti Maroka 1956. godine. Svi likovi žive u „zemlji drugih“: doseljenici, starosedeoci, seljaci, izbeglice, i pogotovo žene, primorane da žive u svetu muškaraca. Ovim romanom autorka snažno aplaudira njihovoj emancipaciji.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Le pays des autres. Première partie: La guerre, la guerre, la guerre

Jezik originala

Francuski

Broj strana

308

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2022.

ISBN

978-86-6084-009-9

Lejla Slimani

Lejla Slimani (Leïla Slimani), književnica, novinarka i zagovornica ženskih i ljudskih prava, rođena je 1981. u Rabatu, od oca Marokanca i majke francusko-alžirskog porekla. Nakon srednje škole dolazi u Pariz, gde je diplomirala na pariskom Institutu za političke studije. Okušala se kao glumica, ali se 2008. ipak opredeljuje za novinarstvo i počinje da piše za časopis Mlada Afrika.

Godine 2014. objavila je svoj prvi roman, U vrtu ljudoždera. Njen drugi roman, Uspavaj me (2016), osvojio je prestižnu Gonkurovu nagradu i preveden je na više od trideset jezika. Zemlja drugih (2020) prvi je deo planirane trilogije zasnovane na istoriji njene porodice.

Objavila je i nekoliko knjiga eseja, od kojih Sexe et Mensonges: La Vie Sexuelle au Maroc (2017) sadrži ispovesti žena s kojima je razgovarala dok je bila na književnoj turneji po Maroku.

Živi i radi u Parizu.

Kritike

„Lični i društveni život i svakodnevica živahno se prostiru na ovim stranicama, a mi duboko saosećamo s porodicom u središtu istorijskog sukoba. Izuzetan, snažan roman proslavljene autorke.“
— Salman Ruždi

„U provokativnom raspoloženju ovo biste mogli nazvati romanom za odrasle: romanom koji ne uverava, ne propoveda, ne govori šta je ispravno a šta pogrešno, već jednostavno objašnjava da znati sve ne mora nužno značiti i oprostiti sve.“
— The Times

„Predivno i uverljivo istraživanje prošlosti. Slimani demonstrira svoju magiju na istoriji vlastite porodice, s instinktom za detalje koji izazivaju najjači šok. Biće fascinantno videti kako će se razviti ostatak trilogije.“
— The Guardian

„Roman ogoljava intimno i razdiruće žensko iskustvo rata i trauma izazvanih njime. Matildino putovanje u zemlju drugih obred je prolaska kroz jezik, majčinstvo i rat. Slimani majstorski beleži sve te nijanse.“
— The New York Times Book Review

Možda bi vas zanimalo