Top 30
Back Cover
Odlomak

Sve što je muškarac

Sve što je muškarac vodi nas kroz slojeve svega onoga što čini belog muškarca u Evropi na početku 21. veka. U devet prividno nepovezanih priča Dejvid Soloj, izuzetno darovit majstor novog realizma, prikazuje malodušnost, ambiciju, krizu identiteta, lažnu samouverenost i suštinsku usamljenost savremenih muškaraca. Genijalan i inovativan roman, uznemirujuće mračan, ali neretko i urnebesno komičan, bio je u užem izboru za Bukerovu nagradu.

1.199,00 RSD

Sve što je muškarac sastoji se od devet priča o devet muškaraca u različitom životnom dobu – od nadobudnog gimnazijalca do bivšeg vojnika iz radničke klase, od ruskog oligarha koji razmišlja o samoubistvu do ostarelog britanskog diplomate. Svaki od njih je na putu, daleko od kuće, i pokušava da shvati šta znači biti živ, ovde i sada.

Kako ova uznemirujuće mračna, ali neretko i urnebesno komična knjiga odmiče, protagonista svakog poglavlja stariji je od prethodnog i putujemo od proleća mladosti do zime poznog doba. Dejvid Soloj, izuzetno darovit majstor novog realizma, prividno nepovezane narative spaja u genijalan i inovativan roman i čitaoce navodi na pitanje šta zapravo znači biti muškarac u Evropi u 21. veku.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

All That Man Is

Jezik originala

Engleski

Broj strana

445

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2023.

ISBN

978-86-6084-030-3

Dejvid Soloj

Dejvid Soloj (1974) rođen je u Kanadi, odrastao je u Londonu, a trenutno živi u Budimpešti. Pisao je radio-drame za BBC, a kratke priče je objavljivao u časopisima The Paris ReviewHarper’s i drugim. Književni časopis Granta uvrstio ga je 2013. na listu najboljih mladih britanskih pisaca. Autor je zbirke priča Turbulence (2019) i četiri romana: London and the South-East (2009), The Innocent (2010), Spring (2012) i Sve što je muškarac (2016), za koji je dobio nagrade „Gordon Bern“ i „Plimton“, a koji je bio u užem izboru za Bukerovu nagradu 2016.

Kritike

„Dejvid Soloj je pomerio prividnu granicu između romana i kratke priče svojim povezanim pripovestima o evropskoj muškosti u krizi.“
– The Guardian

Sve što je muškarac je aktuelno delo u vreme kad se sve više dovode u pitanje postblokovski snovi o otvaranju evropskih granica i stvaranju šireg, zajedničkog identiteta.“
– The New York Times Book Review

„Mnogo je razloga za uživanje u ovoj inteligentnoj, dirljivoj i veoma evropskoj potrazi za smislom života.“
– The Times

Možda bi vas zanimalo