Back Cover
Odlomak

Sjaj

Fenomenalni prvenac američke spisateljice Rejven Lejlani o Afroamerikanki Idi, koja pokušava da se snađe u svetu privilegovanih u Njujorku. Ispričan u prvom licu, upečatljivim i neobuzdanim narativnim glasom, Sjaj na intiman i duhovit način opisuje šta danas znači biti mlad i kako se nositi sa usamljenošću.

Rasprodato - obavesti me kada bude dostupno

Idi pokušava da preživi. Brlja na dosadnom poslu u kancelariji, gde rade samo belci, spava s pogrešnim muškarcima, i ne ide joj jedino što joj je ikada značilo – slikanje. Počinje da se zabavlja s Erikom, sredovečnim belcem koji živi u predgrađu sa ženom saglasnom s otvorenim brakom i usvojenom crnom ćerkom. Kao da manevrisanje promenljivim prostorom seksualne i rasne politike nije dovoljno teško za jednu mladu ženu, nemajući gde, Idi upada naglavce u Erikov dom i porodični život.

Rejven Lejlani na intiman i bolno duhovit način opisuje šta danas znači biti mlad, kako se nositi sa usamljenošću i rasizmom, istovremeno ispitujući seksualnost i traume, moć i privilegije.

Oštar, provokativan i iznenađujuće nežan, Sjaj je pobrao hvalospeve kritičara i dobitnik je prestižne nagrade Nacionalne književne kritike za debitantski roman.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Luster

Broj strana

207

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2021.

ISBN

978-86-80830-72-8

Rejven Lejlani

Rejven Lejlani rođena je 1990. Diplomirala je na umetničkoj katedri Univerziteta u Njujorku i bila pisac-rezident Fondacije „Aksin“. Radove je objavljivala u časopisima GrantaThe Yale ReviewMcSweeney’s Quarterly ConcernConjunctionsThe Cut i New England Review. Na njeno pisanje umnogome se odražava ljubav prema umetnosti, poeziji, stripovima i muzici.

Njen prvi roman Sjaj (2020), o mladoj crnkinji koja pokušava da se snađe u Njujorku privilegovanih belaca, postao je bestseler i osvojio mnoge nagrade, između ostalih i prestižno priznanje Nacionalne književne kritike za debitantski roman. Žiri je roman nazvao „ogromnim dostignućem“, čija „nežna i oštra proza odražava naratorkino nežno a oštro ja“.

Živi u Bruklinu.

Kritike

„Seks, neuspeh i rastrzanost jedne Afroamerikanke između posla i života, bez filtera.“
— The New York Times

„Priča o vanbračnoj vezi doživljava skriveni obrt kada zavodnica postane deo porodice.“
— The New Yorker

„Humor u kombinaciji s kristalnom prozom u priči o mladoj Amerikanki na razmeđu kapitalizma, rasizma i seksizma.“
— The Guardian

„Rejven Lejlani je stvorila lepu, saosećajnu priču o intimnosti i umetnosti koja će vas zapanjiti i raniti.“
Brit Benet, autorka romana Polovina koja nedostaje

Možda bi vas zanimalo