Top 30
Back Cover
Odlomak

Posle zime

Prateći devojčicu koja odrasta bez zajedničkog jezika s gluvim roditeljima, Strankinja plete očaravajuću priču od haotične porodične komunikacije i pobune protiv očekivanja šta znači biti „dobra“ gluva osoba, migrant ili siromašna osoba. Intiman, duhovit i dirljiv prikaz nekonvencionalne porodice koji istražuje emocionalne prostore koje stvaramo svojim rečima i vezu između jezika i poimanja nas samih.

891,00 RSD

Klaudio, poreklom s Kube, urednik u Njujorku, čvrsto se drži krute rutine i prezire ostatak čovečanstva. S druge strane Atlantika, Sesilija, povučena meksička studentkinja u Parizu, fascinirana je grobljima i bori se s usamljenošću. Kada Klaudio poseti Pariz, njihove sudbine će se ukrstiti.

Dok opisuju svoju svakodnevicu u Parizu i Njujorku, Sesilija i Klaudio otkrivaju neuroze, strasti, fobije, događaje iz prošlosti koji su ih formirali kao osobe, kao i okolnosti pod kojima su se upoznali i koje su dovele do privlačnosti, ljubavi i prezira.

U romanu o susretima i odsutnosti, o čežnji i tuzi, o strasti i obamrlosti, Netel majstorski otkriva suprotstavljenost želje za samoćom i potrebe za drugim ljudima. Posle zime je neobično intenzivna, duhovita i pronicljiva knjiga o opsesiji, poricanju i ljudskom nagonu za povezivanjem i pripadanjem.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Después del invierno

Jezik originala

Španski

Broj strana

244

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2023.

ISBN

978-86-6084-034-1

Gvadalupe Netel

Gvadalupe Netel (1973) meksička je spisateljica. Autorka je četiri romana, nekoliko zbirki kratkih priča i eseja. Godine 2007. na festivalu u Bogoti proglašena je jednom od najperspektivnijih latinoameričkih spisateljica mlađih od 39 godina.

Dobitnica je brojnih književnih nagrada u Evropi i Meksiku, između ostalih „Ribera del Duero“ za zbirku priča El matrimonio de los peces rojos 2013, i nagrade za najbolji roman na španskom jeziku „Herrald“ za Posle zime (Después del invierno) 2014. godine.

Redovno piše za časopise i listove Granta, The White Review, El País, The New York Times, La Repubblica i La Stampa. Takođe je urednica najstarijeg kulturnog lista u Meksiku Revista de la Universidad de México.

Kritike

„Saosećajan portret urbane usamljenosti i ljudskog impulsa za pripadanjem.“
Kirkus Reviews

„Oštrouman, moćan roman koji opisuje kako čak i najkraća veza može uticati na ostatak života.“
Publishers Weekly

„Netel stvara čudesne paralele između tuga i ludosti svojih likova i osoba s kojima žive.“
The New York Times

„Gvadalupe Netel briljantno secira ljubav i izopačenost, i svaka njena nova knjiga je pravo otkrovenje.“
Kejti Kitamura, autorka romana Razdvojenost

„Jedan od najinteresantnijih glasova savremene meksičke književnosti.“
La Vanguardia

„Pogled koji Netel usmerava na ludila, i umerena i destruktivna, na manije, na devijacije, toliko je pronicljiv da nas tera da sagledamo sopstvene opsesije.“
Le Monde

Možda bi vas zanimalo