Back Cover
Odlomak

Nebesa

Neobičan i zabavan spoj istorijske fikcije, fantastike o putovanju kroz vreme i ljubavne priče. Dirljiva knjiga o snovima, posledicama naših postupaka, osećaju izgubljenosti i nemogućnosti prihvatanja bolne stvarnosti.

891,00 RSD

Njujork, 2000. Siromaštvo je gotovo iskorenjeno, zagađenje je smanjeno, a senatorka iz Zelene partije uskoro će postati prva predsednica SAD. Na žurki u tom skoro utopijskom svetu Kejt i Ben se zaljubljuju.

Međutim, Kejt pati od neobičnog stanja: u snu se prenosi u prošlost, gde živi kao Emilija, ljubavnica plemića u elizabetanskoj Engleskoj. Svaki put kada se probudi u sadašnjosti, svet se suptilno promenio nagore, a ona je jedina koja se seća onog boljeg. Dok pokušava da shvati šta se dešava, Ben se pita da li žena u koju se zaljubio gubi razum.

Prenoseći čitaoca između prošlosti bogate detaljima i moguće budućnosti, Nebesa su moćan podsetnik na posledice naših postupaka i potresno svedočanstvo o tome da su ljudi koje volimo predodređeni za promenu.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

The Heavens

Jezik originala

Engleski

Broj strana

259

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2022.

ISBN

978-86-6084-014-3

Sandra Njuman

Sandra Njuman rođena je 1965. u Bostonu. Studirala je u Politehničkoj školi centralnog Londona i na Univerzitetu Istočne Anglije. Predavala je književnost na nekoliko američkih univerziteta, a njeni radovi su objavljivani u časopisima Harpers, Granta i drugim publikacijama.
Autorka je romana The Only Good Thing Anyone Has Ever Done (2002), nominovanog za Gardijanovu nagradu za debitantsku knjigu, Cake (2008), The Country of Ice Cream Star (2014) i Nebesa (2019), koja su se našla na listi najboljih knjiga po izboru Njujork tajmsa. Napisala je i memoare Changelling (2010), vodič kroz zapadnu književnost The Western Lit Survival Kit: How to Read the Classics Without Fear (2012), i zajedno s mužem Hauardom Mitelmarkom vodiče How Not to Write a Novel (2008) i Read This Next (2010).
Živi i radi u Njujorku.

Kritike

Nebesa su nalik na kameleona, neobičan i prelep hibrid… Samouverena proza Njuman u isto vreme je senzualna i kontrolisana.“
— The New York Times Book Review

„Kompleksno delo koje ne treba propustiti, autorke koja zaslužuje široku prihvaćenost.“
— Kirkus Reviews

„U ovoj dirljivoj ljubavnoj priči Njuman razmatra pitanje delovanja pojedinca na svet dok stvara alternativne univerzume, stvarnosti, pa i završetke… Provokativno.“
— Booklist

„Genij Sandre Njuman leži u finom balansiranju vremenskih tokova i svetova tako da sve deluje besprekorno – da ne pominjemo i veoma zabavno. Narativ se vešto plete, a arhaični jezik je u naletima šaljiv i nežan.“
— The Guardian

Možda bi vas zanimalo