Back Cover
Odlomak

Ljudska posla

Karin Tuil je stvorila autentične likove, ni dobre ni loše, prosto ljudske, navodeći nas da osećamo empatiju prema svakom od njih, čak i onda kada bi trebalo da ih mrzimo ili preziremo. Ljudska posla su roman o privilegijama i zloupotrebi moći, o uticaju društvenih mreža na svačiji život, o crvenoj liniji (ne)pristanka na seksualni odnos, roman koji stavlja čitaoce na porotničku klupu i demontira bezosećajnost pravosudnog sistema.

891,00 RSD

Farelovi su moćan par. Žan je slavni francuski politički novinar, a njegova supruga poznata je po svom feminističkom angažmanu. Njihov sin studira na prestižnom američkom univerzitetu i svet mu je pod nogama. Čini se da im sve ide od ruke. Ali jedna optužba za silovanje uzdrmaće tu savršenu društvenu konstrukciju.

Siva zona seksualnih odnosa i različite percepcije istog događaja nalaze se u srcu ovog romana. U njemu Karin Tuil demontira bezosećajan pravosudni sistem, zadirući u neke od najvažnijih tema današnjice: seks i pristanak, ženstvenost i muževnost, zloupotrebu moći i javni linč, život pod lupom medija i uticaj društvenih mreža. Ljudska posla su upečatljiv, intrigantan i inteligentan roman koji će snažno uzdrmati svaku čitateljku i svakog čitaoca.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Les Choses Humaines

Broj strana

304

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2021.

ISBN

978-86-80830-60-5

Karin Tuil

Karin Tuil rođena je 1972. godine u Parizu. Do sada je objavila romane: Pour le pire (2000), Interdit (2001), Du sexe féminin (2002), Tout sur mon frère (2003), Quand j’étais drôle (2005), Douce France (2007), La Domination (2008), Six mois, six jours (2010), L’Invention de nos vies (2013), L’Insouciance (2016) i Ljudska posla (2019). Pisala je kratke priče i tekstove za časopise Le Monde 2, L’Express, Elle i Livres Hebdo.
Njena dela su prevođena na engleski, italijanski, grčki, holandski, kineski i nemački jezik. Za roman Six mois, six jours dobila je nagradu „Roman News“ (2011), za roman L’Insouciance nagradu „Landerneau“ (2016), a roman Ljudska posla ovenčan je 2019. nagradom „Interallié“ i Gonkurovom nagradom gimnazijalaca. Njena dela su adaptirana za pozorište i film, a Karin Tuil je odlikovana ordenom Reda umetnosti i književnosti u rangu oficira.

Kritike

„Majstorski roman koji ispituje postepenu destrukciju odnosa između muškaraca i žena.“
— Le Nouvel Observateur

„Pomoću slučaja silovanja u visokim društvenim krugovima Karin Tuil se usredsređuje na današnju epohu i hvata duh vremena. Balzakovski roman obeležen žigom napretka.“
— Le Point

„U romanu Ljudska posla žustro se mešaju sve prevare i zloupotrebe moći našeg vremena. Pariska lomača taštine.“
— Le Figaro Magazine

„Karin Tuil nas suptilno ali nepokolebljivo vodi do ruba klisure naše epohe, gde nas obuzima vrtoglavica pred funkcionisanjem pravosudnog mehanizma.“
— Le Canard enchainé

Možda bi vas zanimalo