Top 30
Back Cover
Odlomak

Ljeta s Marijom

Mozaik sastavljen od epizoda iz života pet generacija žena jedne porodice koje nose ime Marija, posveta je nezapisanom i zanemarivanom ženskom iskustvu i ženskim pričama koje se kao savremeni mitovi ili uputstva za život došaptavaju i prenose sa ženskog kolena na koleno.

792,00 RSD

U dalmatinskom gradiću, u staroj kamenoj kući, stotinu godina sećanja prenose žene koje sve nose ime Marija. U nizu epizoda, pre svega leti, prepričavaju se intimni događaji koji nisu ni spektakularni ni revolucionarni iako je u pozadini uvek ili neki rat, ili društvene okolnosti koje snažno određuju privatni život. Gde su bile, šta su radile, o čemu su mislile u svojim kuhinjama i sobama naše pretkinje, kako su odrastale i preživljavale nezamislive tragedije i kako su se radovale i ljubile – sve te priče se kao savremeni mitovi ili uputstva za život došaptavaju i prenose sa ženskog kolena na koleno.

U moćnom romanu o svim Marijama Dalmacije, Mediterana i Balkana, Olja Savičević Ivančević ispisala je suptilnu posvetu sistematski zanemarivanom i nezapisanom ženskom iskustvu i višestrukosti ženskog identiteta. Ljeta s Marijom nezaboravno je štivo i rodoslovno stablo svih familija naših krajeva, ono stablo koje živi i opstaje u svakom vremenu i nevremenu.

Autor
Dizajner
Broj strana

178

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2023.

ISBN

978-86-6084-031-0

Olja Savičević Ivančević

Olja Savičević Ivančević (Split, 1974) autorka je sedam zbirki pesama, zbirke priča Nasmijati psa (2006), za koju je dobila nagradu „Prozak“, romana Adio, kauboju (2010), Pjevač u noći (2016) i Ljeta s Marijom (2022), kao i četiri slikovnice.

Dobila je brojne nagrade, među kojima su „Risto Ratković“ 2020. za zbirku pesama Divlje i tvoje, nagrada T-portala za najbolji roman u Hrvatskoj 2011, nagrada Slobodne Dalmacije za umetnost „Jure Kaštelan“ i francuski „Prix du premiere“ za roman u međunarodnoj konkurenciji za roman Adio, kauboju, „Libar za vajk“ Pulskog sajma knjige 2016. i „English Pen Award“ 2018. za roman Pjevač u noći. Takođe je dobitnica regionalne nagrade festivala Druga prikazna iz Skoplja 2018.

Osim proze i poezije, piše književne kolumne, dramske tekstove za decu i mlade, a prema njenim pričama snimljeni su nagrađivani kratkometražni igrani filmovi i objavljena je grafička novela. Živi i radi kao slobodna umetnica na relaciji Zagreb–Korčula.

Kritike

„Olja Savičević Ivančević iznimno vješto vlada jezikom, ekonomična je i jasna, ali i, što je važnije, zavodljiva. Ljeta s Marijom fokusirana su na svakodnevicu, na intimno i skriveno, gdje se o velikim povijesnim događajima ne govori, ali se jasno čuje njihov eho.“
Magdalena Blažević

Možda bi vas zanimalo