Top 30
Back Cover
Odlomak

I onda opet, iz početka

Kombinujući komične epizode s promišljanjima o ljubavi, strahovima i željama, Grujić pripoveda priču o preispitivanjima čitave generacije s autentičnošću nekog ko temu poznaje iz prve ruke. I onda opet, iz početka delo je puno topline, istovremeno optimistično i cinično, prvi pravi milenijalski roman u srpskoj književnosti.

891,00 RSD

Centralni lik novog romana Filipa Grujića je pravi „junak našeg doba“, mladić na prelasku iz dvadesetih (kada se sve prašta i ništa nije konačno) u tridesete (kada sve postaje obavezujuće i ozbiljno), upravo izašao iz duge veze s nejasnom idejom šta želi od života.

Njegova svakodnevica rastrzana između porodice (razvedeni otac i majka, njihovi novi partneri i vremešni, ali vrlo živopisni roditelji), prijatelja, devojaka i obaveza, komične epizode, snažan autoironijski ton i bolno iskrena promišljanja o tome šta uopšte znači biti srećan u trećoj deceniji XXI veka, sve su to delovi kompleksne ali majstorski složene literarne slagalice koju bez preterivanja možemo nazvati prvim pravim, ozbiljnim milenijalskim romanom u srpskoj književnosti.

Filip Grujić posle dva zapažena romana kojima je nagovestio veliki književni talenat ovim delom sazreva u jednog od najboljih pripovedača koje naša književnost ima, prestaje da bude samo njena svetla budućnost i postaje važna i nezaobilazna sadašnjost.

Autor
Dizajner
Broj strana

307

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2023.

ISBN

978-86-6084-043-3

Filip Grujić

Filip Grujić, rođen u Novom Sadu 1995, nagrađivani je pisac i dramaturg. Takođe je i autor i voditelj emisije Čudna šuma na Radio Beogradu 2 i kolumnista časopisa Oblakoder. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde trenutno radi kao asistent na Katedri za dramaturgiju.

Autor je više drama koje su na pozorišnim repertoarima i dobitnik Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo 2020. Njegova drama Ne pre 4.30 niti posle 5.00 ovenčana je Sterijinom nagradom i nagradom „Slobodan Selenić“, a izvodi se u Ateljeu 212 pod nazivom Pred svitanje, dok se drama Vilica Ebena Bajersa izvodi u Srpskom narodnom pozorištu pod nazivom Velika depresija.

Autor je romana Podstanar (2020), koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu i nominovan za Evropsku nagradu za književnost, i romana Bludni dani kuratog Džonija (2017), po kojem se igra predstava u Novosadskom pozorištu. I onda opet, iz početka (2023) njegov je treći roman, kojim se potvrdio kao nezaobilazno ime srpske književnosti.

Možda bi vas zanimalo