Back Cover
Odlomak

Džef u Veneciji, smrt u Benaresu

U Veneciji, ispijajući koktele na Bijenalu, cinični novinar Džef Atman upoznaje prelepu ženu i upušta se s njom u strastvenu avanturu. U Benaresu, bezimeni novinar (koji bi lako mogao biti Džef) pridružuje se hiljadama hodočasnika na obali svete reke Gang i umesto nekoliko dana, kako je planirao, ostaje tamo mesecima. Njihovo putovanje – kakvo jedino neodoljivo duhoviti Džef Dajer može da smisli – čini okosnicu ovog urnebesnog, đavolski domišljatog romana o Italiji i Indiji, o žudnji i požudi, o različitim vidovima neurotičnog prosvetljenja.

792,00 RSD

U Veneciji, ispijajući koktele na Bijenalu, cinični novinar Džef Atman upoznaje prelepu ženu i upušta se s njom u strastvenu avanturu. U Benaresu, bezimeni novinar (koji bi lako mogao biti Džef) pridružuje se hiljadama hodočasnika na obali svete reke Gang i umesto nekoliko dana, kako je planirao, ostaje tamo mesecima.

Njihovo putovanje – kakvo jedino neodoljivo duhoviti Džef Dajer može da smisli – čini okosnicu ovog urnebesnog, đavolski domišljatog romana o Italiji i Indiji, o žudnji i požudi, o različitim vidovima neurotičnog prosvetljenja.

Autor
Prevodilac
Dizajner
Naslov originala

Jeff in Venice, death in Varanasi

Broj strana

327

Pismo

latinica

Povez

mek

Format

14 x 20 cm

Godina

2017.

ISBN

978-86-88335-88-1

Džef Dajer

Džef Dajer (Geoff Dyer) je rođen 1958. u Čeltenamu u Engleskoj. Završio je Koledž Korpus Kristi u Oksfordu. Trenutno živi u Los Anđelesu, gde je gostujući pisac-predavač na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Autor je četiri romana, dve zbirke eseja i šest vanžanrovskih knjiga, dobio je nagradu Nacionalnog kružoka književnih kritičara, nagradu „Somerset Mom“, književne nagrade „Lanan“, „Infiniti“ nagrade Međunarodnog centra za fotografiju 2006. godine, za knjige o fotografiji, i Forsterove nagrade, koju dodeljuje Američka akademija za umetnost i pisanje.

Redovan je saradnik mnogih američkih i engleskih časopisa. Član je Kraljevskog književnog društva i počasni član Koledža Korpus Kristi u Oksfordu, a 2015. primljen je u Američku akademiju umetnosti i nauke.

Kritike

„Dajer je više od kultnog pisca, on je virus koji napada vaš sistem, natera vas da posmatrate drugačije, da prihvatite neuobičajeno i zazirete od očiglednog… Stari dobri Dajer, bolno duhovit, lukavo pronicljiv, briljantan, prepun neukrotive tajanstvenosti.“
Li Lengli, Spectator

Džef u Veneciji je zabavna, tužna, poetična, silovita priča o munjevitom ličnom usponu i padu jednog običnog čoveka. Molim vas, nađite vremena da je pročitate i padnite pod dejstvo Dajerovih čini.“
Alen de Boton

„Dajer je istovremeno čudan i zabavan, neka vrsta postmodernističkog Kingslija Ejmisa. Njegov stil je precizan i nabusit, u duhu velike britanske tradicije. On je nacionalno blago.“
Zejdi Smit

„Očaravajuće. Obožavam ovu knjigu. Svaka stranica pršti od mudrosti, čovečnosti i inteligencije. Dajer piše jednako čudesno kao Lorens i Prust. Mogao bih zauvek da se vraćam njegovom briljantnom umu.“
Nadim Aslam

„Najbolja knjiga godine.“
The Economist, The New Yorker, San Francisco Chronicle, Slate.com Time

Možda bi vas zanimalo